Donderdag 5 juli 2018 54e Slag van Ambacht voor Elite / Beloften en Sportklasse

 

 

Wethouder Steven van Die lost  samen met de rondemiss het startschot bij de Elite /Beloften / Amateurs

De 24 jarige Jakoline van Bezooien uit Barendrecht is deze editie van de wielerronde de Rondemiss

De Nederlands kampioen Roy Pieters samen met de rondemiss en mevrouw Ciska Streefkerk van Technische groothandel Oude Maas uit H.I.Ambacht

 Jordy Buskermolen uit Kudelstaart wint solo in Hendrik Ido Ambacht

                                                                                      foto:Javelin
HANS VAN HOUDT

IJzersterke Jordy Buskermolen wacht sprint niet af

Jordy Buskermolen gaf gisteravond in de 54ste Slag van Ambacht een lesje in wielrennen weg. Op imponerende wijze snelde de wielrenner uit Kudelstaart naar de winst in de straten van Hendrik-Ido-Ambacht.

Buskermolen had nog nooit eerder een criterium gewonnen. Wel een klassieker, want verleden jaar was hij de beste in de Zuid-Hollandse Eilanden Tour. Een stukje hard fietsen kan hij wel. Dat demonstreerde hij in de ‘Slag’, waarin hij vier ronden voor de finish de vier overige koplopers gedag zei. Hoe dat kwartet ook probeerde hem te achterhalen, Buskermolen maalde door en behaalde een meer dan verdiende triomf.
Als tweede eindigde Antonie van Noppen uit Ridderkerk, thuisrijder Eddy Gödde werd derde. ,,Ik rijd voornamelijk etappekoersen en klassiekers”, vertelde Jordy Buskermolen. ,,Daar word je veel sterker van. Ik voelde ook aan dat ik steeds harder kon rijden, terwijl mijn vlucht makkers het moeilijk kregen. Daarom heb ik niet op de eindsprint gewacht. ”

,,Had hij dat maar wel gedaan”, overdacht Antonie van Noppen. ,,Aan de andere kant: voor mij is het ook het eerste criterium, ik mag niet ontevreden zijn.”
,,Dat ben ik ook niet”, vulde Gödde aan. ,,Vanaf de tweede ronde ben ik in de aanval geweest. Toch had ik nog de macht om voor de derde plaats te sprinten.”
Internationaal
De Slag van Ambacht kende ook dit keer een internationale bezetting. Maar liefst zes Australiërs hadden de weg naar het Waaldorp gevonden. Waarschijnlijk ingeseind door landgenoten, die al eerder aan deze koers hadden deelgenomen. Twee van hen gingen er met de hoofdprijs vandoor. Twee jaar geleden was Cyrus Monk winnaar, negen jaar geleden werd Stuart Shaw als nummer één gehuldigd. Toch was er een verschil met de renners van toen. Zij maakten meestal deel uit van een baanselectie, de huidige lichting is op de bonnefooi naar Nederland gekomen onder het motto ‘hier is het mooi weer, back home in Australië is het winter.’Toch openden twee Hollanders de koers.

De plaatselijke favoriet Eddy Gödde (inmiddels wel verhuisd naar Zwijndrecht) en voormalig De Mol-renner Jordi Talen reden enige ronden voor de groep uit. Het duo kreeg gezelschap van zes coureurs: Leo Gödde, Antonie van Noppen van Jan van Arckel, de oude en huidige districtskampioen – Hans Dilling en Daniël Lan gereis – en de Australiër Angus Lyons. Als laatste sloot na een achtervolging Jordy Buskermolen nog aan.
,,Te weinig ploegmaten van mij”, oordeelde Lyons, die zich liet terugzakken in een jachtgroep van zeven. Daarbij zijn landgenoten Craig Wiggins en Jesse Coyle, maar ook Dordtenaar Witten Anthonise, oud-kampioen Robin Wennekes, Sjors Handgraaf en Tom Wijfje. Zij kwamen echter niet bij de kopgroep, die na amper veertig kilometer het peloton – met nationaal kampioen Roy Pieters – op een ronde achterstand had gezet.
De zeven achtervolgers probeerden ook een ‘toer’ te nemen, maar moesten daarvoor een stuk meer moeite doen dan de koplopers. Pas met nog twintig kilometer voor de wielen kwam de aansluiting tot stand. De oorspronkelijke koplopers wachtten die samensmelting niet af, verhoogden het tempo en maakten zich weer los van het peloton. Slechts Leo Gödde slaagde daar niet in. Zoals de anderen er niet in slaagden om Buskermolen te achterhalen, nadat hij aan zijn solo was begonnen.

Jordy Buskermolen uit Kudelstaart wint solo de 54e Slag van Ambacht 5 juli 2018

Antonie van Noppen wint de sprint om plaats twee van de achtervolgers

Ambachter Eddy Gödde pakt plek drie voor Hans Dilling 4e en Jordi Talen 5e

Steven Stenekes werd veertiende  door de sprint van het peloton te winnen voor  Nederlands Kampioen Roy Pieters. Het peloton moest 10 ronden voor het einde  af sprinten om een zo eerlijk mogelijke finale te krijgen voor de koplopers.

I am text block.

Huldigingspodium met van links naar rechts Antonie van Noppen, Jordy Buskermolen, rondemiss Jakoline van Bezooijen en Ambachter Eddy Gödde

Sportklasse

 

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem

Met een laatste jump drukt Wout Roos zijn wiel iets eerder  over de streep dan Jarno van Krimpen

Het huldigingpodium met v.l.n.r. Jarno van Krimpen,  Wout Roos,rondemiss Jakoline van Bezooijen en Brian Burggraaf.

Scroll Up