Woensdag 10 september 1975 15e Slag van Ambacht voor Professionals en Amateurs 

HENDRIK-IDO-AMBACHT – 10 September.1975

Hennie Kuiper “vliegt” in Slag van Ambacht

De regenboogtrui geeft Hennie Huiper vleugels. In de “nacht”­ Slag van Ambacht liet de wereldkampioen nog eens zien een meer dan waardig titelhouder te zijn. Zo’n zevenduizend men­sen (ondanks het slechte weer in de vooravond en ondanks de vlak voor het vertrek pas beeindigde t.v. uitzending van het voetbaldrama Polen-Nederland) waren er getuigen van hoe Kuiper, drie dagen na de triomf in eigen woonplaats Ossen­drecht, opnieuw – met voorsprong – een Nederlands prof­criterium beheerste.

„Die trui,” glunderde Hen­nie, “lijkt wel een nieuw soort doping voor mij. Ik hoef hem alleen maar aan te trekken en alles gaat op­eens veel gemakkelijker.” Waarbij Kuiper er achteloos aan voorbij ging dat hij om in Hendrik Ido Ambacht te winnen toch ook vedetten als Eddy Merckx, Tourtriomfa­tor Bernard Thevenet en Joop Zoetemelk moest klop­pen. „Ik was na de Acht van Brasschaat (een dag te­voren) gebrand op een goed resultaat,” lichtte hij simpel toe. “Daar had ik zoveel tegenslag dat ik uiteindelijk maar ben afgestapt. Maar op dat moment nam ik me al voor in Ambacht alles te ge­ven.”

Het koersverloop speelde Kuiper in de kaart. Bas Hor­dijk, Nidi den Hertog, Jan Breur en Jos Schipper for­ceerden een snelle beslissing. De wereldkampioen reageer­de scherp en ging, omdat hij de aarzeling in het peloton onderkende, meteen door. Slechts Jos Schipper kon Kuiper volgen, terwijl hij steeds meer afstand nam van de groep waarin Merckx, Zoetemelk en Thevenet wei­gerden voor elkaar het zwa­re werk op te knappen. Bijna een minuut was de kloof (in het 80 km-criterium), voor Cees Priem en Piet van Katwijk zich dichter naar het leidende duo duwden. Schipper en Kuiper dubbelden in (toen al) de finale echter het peloton, waaruit vlak daarvoor ook nog Via­nen, Hulzebosch, Fedor den Hertog en Eddy Merckx waren ont­snapt. Kuiper aarzelde vervolgens niet om, waar Schipper af­haakte, alleen door te gaan. Met een indrukwekkende eindstoot reed hij overtuigend op de zege af. Opnieuw kwam Hennie’s naam daardoor achter die van Merckx op een erelijst. Evenals een jaar tevoren zag Ambacht de huldiging van een wereld­kampioen. BRON: Henk Kruithof / Foto Koos

Hennie Kuiper krijgt de felicitaties van de voorzitter van het Ambacht- comité de heer G. van Helden

Amateurs

1975

PROFFESSIONALSAMATEURS
1Hennie Kuiper16Toinne Houbrechts1Herman Snoeyink16
2Jos Schipper17Manus Brinkman2Bas van Lamoen17
3Piet van Katwijk18Wim Prinsen3G. Verwayen18
4Cees Priem19W. Vlot4Wim Liebrechts19
5Albert Hulzebosch20Wil de Vlam5B. Broere20
6Gerard Vianen216Peter Gödde21
7Eddy Merckx227Gerrie St. Nicolaas22
8Fedor de Hertog238Piet Franken23
9Gerard Harings249Gerrie Mak24
10Jan van Katwijk2510Jan Spijker25
11Ben Janbroers261126
12Bas Hordijk271227
13Cees van Dongen281328
14Jan Breur2914
15Donald Allen15
Scroll Up