Zaterdag 5 oktober 1974 14e Slag van Ambacht voor Professionals – Amateurs en Nieuwelingen

HENDRIK IDO AMBACHT. (1974.10.05)

Slag van Ambacht voor Eddy Merckx

De organisatoren van De Slag van Ambacht, aangevoerd door oud-coureur Theo Sijthoff, hadden tegen- maar ook mee­vallers. Om met de tegenvallers te beginnen: de deelnemers­lijst bleef beperkt omdat een aantal coureurs reeds „ont­wapenden” en omdat een groot aantal coureurs aan de slag was in Frankrijk (Ster der Beloften). Daarbij kwam, dat het weer ook al niet zo gunstig gestemd was ten opzichte van deze hardwerkende mensen.

Ruim veertig beroepsrenners stonden aldus op het program­mablad, maar daarbij was dan wel het neusje van de zalm. De Belgen Eddy Merckx, Frans Verbeeck, Jos Huysmans; de Italianen Franco Bitossi en Enrico Paolini; de Australiër Donald Allan en natuurlijk een partij Nederlanders. Zo’n 4500 betalende en daarnaast een serie gratis binnengekomen be­zoekers hebben ondanks alles toch geweldig genoten van een wedstrijd die geen moment stilviel. Het is geweten, wanneer Eddy Merckx (15 juni 1945 geboren) aanwezig is, kan er niet gelummeld worden. „De toeschouwers komen om ons te zien hardfietsen en dus meteen we ze dit genoegen doen,” aldus de wereldkampioen.

Merckx gaf onmiddellijk na het vertreksein zijn bedoelingen weer. Voor een premie van vijftig Nederlandse guldens ging hij in de slag, iets wat vale coureurs van lager formaat niet doen. Merckx pakte de premie en ging meteen door. Janus van Tol probeerde aan het wiel te blijven, maar zag hiertoe geen kans. Vier renners beseften tijdig het gevaar en overbrugden de kleine afstand: wereldkampioen stayers Cees Stam, de Fri­sol-mannen Leo Duyndam en Donald Allan en de sterk rijden­ de Italiaan Franco Bitossi. Iedereen die iets van koersen be­grijpt, wist op dat ogenblik dat de winnaar uit dit groepje moest komen. Hoewel Duyndam nog van fiets moest wisselen, bleef het vijftal ver uit de greep van de achtervolgers. In de laatste bocht naar de finish kwamen Bitossi en Duyndam ten val, maar toen was er al niets meer te doen om Merckx van de zege, zijn eerste in Nederland dit jaar  af te houden.
BRON: AD J. VINGERHOETS / Foto Koos

Winnaar Eddy Mercks in gesprek met organisatoren Theo Sythof en Gerald van Helden.

Eddy Merckx krijgt de kussen van de rondemissen waarvan rechts Ans Nugteren die ook in 1973 de rondemiss was. de naam van de linker rondemiss ontbreekt.

Amateurs

Winnaar Piet Franken

 

1981: Tijdens een trainingsrit  in Spanje op 14 maart van dat jaar werd Piet Franken afkomstig uit Oosterhout aangereden door een auto. In het ziekenhuis overlijdt Piet

ABC
Scroll Up